Uyanıkken Diş Sıkma - Gündüz Diş Sıkma
Antalya
Diş sıkma hem uykuda hem uyanıkken pek çok kişi tarafından yapılır. Hastalar çeşitli semptomlar ile diş sıkma sorunlarının olduğunu fark eder.

Gündüz diş sıkma
Gece diş sıkma sorunu yaşayan bireyler diş hekimlerine başvurduklarında gece plağı, çene eklemlerine yapılan enjeksiyon işlemleri ile bu sorundan kurtulabilirler. Gündüz diş sıkma sorunu olan bireyler için öncelikle farkındalık önemlidir.
Gündüz diş sıkma alışkanlığı olan bireylerde ise durum çene ağrısı, diş aşınması ağız ve diş sağlığının bozulması sonucunu doğurabilir. Mutlaka tedavi olunmalıdır.
Uyanıkken diş sıkma - Farkında olmadan diş sıkma neden olur?
Diş sıkma yoğun stres, anksiyete durumlarında oluşabildiği gibi konsantrasyon gerektiren yoğun düşünmenin şart olduğu durumlarda da ortaya çıkan bir alışkanlıktır. Hasta stres yönetimini sağlayamadığında uyanıkken diş sıkma sorununu daha fazla yaşayabilir.
İstemsizce gündüz diş sıkmanın sebepleri nelerdir?
Genel olarak sınıflandırmak gerekirse stres, yoğun konsantrasyon esnasında verilen tepki ve diş sıkma davranışının alışkanlık haline getirilmesi istemsizce diş sıkmaya sebebiyet verebilir.
Yoğun stres ve kaygı durumu bireyde farkında olmadan diş sıkmaya yol açabilir. Konsantrasyon gerektiren bir görev esnasında, dikkat herhangi bir noktada odaklandığında pek çok kişi diş sıkma davranışı gösterir. Bazı bireyler ise diş sıkma davranışını alışkanlık haline getirmişlerdir. Bu bireyler herhangi bir stres ya da konsantrasyon gerektiren durum olmamasına rağmen gün içerisinde sürekli dişlerini sıkmayı tercih ederler.
İstemsizce uyanıkken diş sıkmamak için ne yapılabilir?
Uyanıkken yaşanan diş sıkma sorununu önlemek için ilk yapılacak olan farkındalığı sağlamaktır.
- Birey gün içerisinde hangi durumlarda diş sıktığını tespit etmelidir.
- Stres yönetimini öğrenmelidir.
- Diş sıktığını fark ettiği anda bunu durdurmalıdır.
- Diş hekiminin önerisine uyarak gündüz plağı kullanımını düşünmelidir.
Gündüz diş sıkma sorunu için neler yapılabilir?
Gündüz diş sıkma sorunu yaşayan birey diş sıkma alışkanlığının genel ağız ve çene sağlığı için zararlarını bilmelidir. Diş hekimine danışarak hemen tedaviye başlamalıdır.
Gündüz diş sıkmamak için yapılabilecekler:
- Farkındalık oluşturma,
- Stres yöntemini öğrenme,
- Diş plağı kullanma,
- Davranış sebebini ortadan kaldıracak davranış terapisinden destek alma,
- Gündüz bilinçli olarak farklı saatlerde çene ve dişleri kontrol etme, (Çenede gerginlik, sızı olması durumunda diş sıkma davranışını özellikle hangi durumlarda yaptığını tespit etme, gevşeme hareketleri yapma.)
- Konsantrasyon anında hatırlatıcı nitelikte alarmlar kurarak diş sıkıp sıkmadığını kontrol etme faydalı olabilir.
Uyanıkken diş sıkma alışkanlığı için diş hekiminize başvurmanızda yarar vardır.
Diş hekimi diş sıkıp sıkmadığımızı nasıl anlar?
Diş hekimleri rutin ağız ve diş sağlığı muayenesi esnasında dişlerin ciddi şekilde aşındığını diş sıkma sorununun olabileceğini belirtir. Aşınmaya eşlik eden çene, kulak, baş ağrısı ve temporomandibular eklem bozuklukları sorunlarının olması da teşhis için önemlidir.
Uyanıkken diş sıkma egzersizleri
Uyanıkken ortaya çıkan diş sıkma alışkanlığı için bilinçli hareket etmek önemlidir. Gündüz diş sıkma alışkanlığını kontrol altına alabilmek için dil pozisyonu egzersizi, nefes alma tekniği, çene masajı, çene egzersizi yapılabilir.
Gündüz diş sıkma sorunu için dil pozisyonu egzersizi
Dilinizi üst dişlerinizin arka yüzeyine ve damağınıza yerleştirin. Diliniz bu konumdayken bir süre bekleyin. Bu hareket diş sıkma isteğini azaltabilir, çene kaslarını rahatlatabilir.
Nefes alma tekniklerini uygulama
Uyanıkken dişi sıkma alışkanlığını kontrol altına alabilmek için stres yönetimi bilinmelidir. Stresli hissedilen anlarda derin ve yavaş şekilde nefes alıp vücudun rahatlamasına yardımcı olunmalıdır. Bu sayede bireyin bilinç dışı şekilde yaptığı diş sıkma davranışı hafifler.
Uyanıkken diş sıkma sorunu için çene masajı
Uyanıkken diş sıkma sorununda çene kaslarını rahatlatacak masajların yapılması da etkilidir. Parmaklarla çenenin sağ ve sol tarafındaki kaslara minik dokunuşlar yaparak kasların gevşemesine yardımcı olunabilir.
Çene kaslarının hareket ettirilmesi uyanıkken diş sıkma sorununda etkili olabilir.
Ağzı açıp kapayarak, çeneyi sağa sola hareket ettirerek çene kaslarının çalıştırılması kasları güçlendirir ve bireyin diş sıkma isteğini azaltır.
Gündüz diş sıkma ile gece diş sıkma birbirinden farklı mıdır?
- Gece diş sıkma bruksizm sorunu hasta tarafından çoğu zaman kolay fark edilmez. Uyku esnasında diş sıkma alışkanlığı olan bireyin genellikle yakınları tarafından bu durum fark edilir. Gece diş gıcırdatma davranışının olduğu aynı odada uyuyan eş, oda arkadaşı tarafından hastaya bildirilir. Gündüz diş sıkma davranışı bireyin kendisi tarafından fark edilebilir.
- Gündüz ya da gece diş sıkma davranışının ortaya çıkmasının en önemli nedeni stres ve anksiyetedir. Bruksizm kullanılan bazı ilaçların yan etkisinden, uyku bozukluklarından ya da uyku apnesi gibi sorunlardan da kaynaklanabilir.
- Uykuda diş sıkma davranışı uzun saatler süresince olabilirken uyanıkken diş sıkma davranışı daha çok odaklanma, yoğun düşünme ve stresli bir ortamdayken meydana gelir.
Dişimi sıkıp sıkmadığımı nasıl anlarım?
Gündüz diş sıkma alışkanlığınız varsa bunu anlamanız genellikle daha kolaydır.
Yoğun odaklanma gerektiren durumların ardından, stres anında; istemsiz olarak dişlerinizi sıktığınızı fark edebilir, çenenizde ağrı hissedebilirsiniz. Gündüz yaşanan diş sıkma davranışını bilinçli şekilde kontrol etmek daha kolaydır.
Uykuda diş sıkma durumu genellikle hastanın yakınları tarafından hastaya bildirilir. Bunun dışında bruksizm sorunu olan bireyler sabahları çene ağrısı, baş ağrısı, çeneyi açmada güçlük ve ağrı gibi şikayetler ile uyanabilir.
Diş sıkma ne gibi sorunlara yol açar?
- Gece ya da gündüz fark etmeksizin diş sıkma alışkanlığı dişlerde aşınmaya, çene ağrısına, baş ağrısına, tmj bozukluklarına neden olur.
- Diş sıkma bazı bireylerde kulak ağrısına yol açabilir.
- Diş sıkarak diş yüzeylerine aşırı baskı uygulanması diş hassasiyetine neden olabilir.
- Diş sıkma alışkanlığı olan bazı bireylerin yanaklarında da yaralar ve yara izleri görülür.
- Diş sıkma durumunun şiddetli olması dişlerde ciddi aşınmaya ve kırılmaya yol açabilir.