Online Whatsapp

Kaplama Diş Neden Ağrır?
Kaplama Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? Antalya

Kaplama diş tedavisi sonrası ilk günlerde hassasiyet normaldir. Sonradan görülen ağrı, çürük ya da diş eti hastalığı belirtisi olabilir.

Kaplama Diş Neden Ağrır? - Antalya

Kaplama yapılan dişlerde neden ağrı olur?

Diş kaplama tedavisi sonrası ilk günlerde diş hassasiyeti yaşanması normal kabul edilir. Bazı hastalar tarafından bu diş hassasiyeti ağrı olarak algılanabilir. Diş hassasiyeti kaplama tedavisi sonrası birkaç gün ya da en uzun birkaç hafta sürebilir.

Kaplama yapılan dişte ağrı, tedavinin üzerinden uzun zaman geçirdikten sonra ortaya çıkarsa bu bir takım sorunların habercisi olabilir. Kaplamanın altındaki dişin ağrısı diş eti hastalıkları ya da çürük kaynaklı olabilir. Kaplama tedavisi sonrası soğuk - sıcak yiyecekler içecekler tüketilirken ağrı artabilir.

Kaplama yapılan dişlerde ağrı devam ederse mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır. Diş hekiminiz röntgen çekimi ve çeşitli tetkiklerle ağrının nedenini tespit edecektir. Ardından size uygun tedaviye başlayacaktır.

Kaplama diş ağrı yapar mı?

Diş kaplaması tedavisi ardından ilk birkaç hafta sızlama ya da hafif düzey ağrı görülebilir.

Kaplama diş tedavisi üzerinden çok zaman geçmiş olmasına rağmen ağrı hissedilmesi durumunda bu ağız ve diş sağlığı hakkında bir sorun olduğunun habercisidir. Mutlaka diş hekime başvurulmalı ağrının sebebi teşhis edilmeli ve tedaviye başlanılmalıdır.

Kaplama Diş Ağrısı Neden Olur? - Antalya

Kaplama diş neden ağrır?

Kaplama yapılan dişlerde ağrı birçok farklı nedenle olabilir. Zirkonyum kaplama tedavisi sonrası ilk günlerde görülen ağrı genellikle geçicidir. Vücudun tedaviye verdiği reaksiyonla alakalıdır.  Bir çeşit hassasiyettir.

Kaplama diş ağrısı nedenleri şu şekilde sıralanabilir:

    İşlem nedeniyle yaşanan kaplama diş ağrısı: Kaplama malzemesinin diş yüzeyine yapışabilmesi için diş minesinde lamine kaplama tedavisinde aşındırma, zirkonyum kaplama diş tedavisinde hafif düzeyde küçültme işlemleri yapılır. Bu işlemler nedeniyle ilk günlerde diş hassasiyeti hafif düzeyi ağrı görülebilir.

    Geçici kaplamanın neden olduğu ağrı: Bazı diş kaplama tedavilerinde kalıcı kaplama malzemesi hazırlanana kadar geçici kaplama yapılır. Bu kaplama diş ağrısı yapabilir diş etinde baskı ve rahatsızlık sebebi olabilir.

    Diş çürümesi nedeniyle yaşanan kaplama diş ağrısı: Doğru yapılmış kaplama tedavisi ardından ağız ve diş hijyenine özen gösterildiğinde kaplamanın altındaki diş çürümez. Ancak hassas davranılmadığında kaplamanın altındaki diş enfekte olabilir, çürüyebilir, diş pulpası hasar görebilir. Bu durumda kaplamanın altındaki dişler de şiddetli ağrı görülebilir.

    Kaplama dişte çatlak ve kırık oluşumu nedeniyle yaşanan kaplama diş ağrısı: Travmalar ya da kabuklu yemişleri dişlerle kırmaya çalışma diş kaplamasının çatlamasına ya da kırılmasına neden olabilir. Bu durumda da kaplama diş ağrısı yaşanabilir.

    Diş eti hastalıkları nedeniyle yaşanan kaplama diş ağrısı: Diş eti hastalıkları kaplama yapılan dişte ağrıya neden olabilir. Diş eti çekilmesi, diş eti iltihabı; kaplama yapılan dişlerde hassasiyet ve diş çürümesine sebebiyet verebilir.

    Yanlış hazırlanmış kaplamalar nedeniyle yaşanan kaplama diş ağrısı: Bu sorun eski tip kaplamalarda görülebilir. Kaplamanın diş üzerine tam oturmaması ağrıya neden olabilir. Kaplama altındaki boşluk nedeniyle çürüme olabilir.

    Modern teknolojilerle üretilen diş kaplamalarında bu tür sorunlar yaşanmaz. 3D teknolojileri ile hazırlanan diş kaplamaları neredeyse sıfır hata ile üretilir.

Kaplama yapılan dişte ağrı şikayetiyle başvuran hastalarda diş hekimi gerekli tetkikler ardından ağrıyı ortadan kaldıracak tedaviyi uygular.

Kaplama diş tedavisi sonrası ağrı ne kadar sürer?

Diş kaplama tedavisi ardından diş hassasiyeti, sızlama, ağrı görülebilir. Bu durum birkaç gün içinde kaybolabileceği gibi bir haftadan daha uzun da sürebilir.  Kaplama sonrası ağrı zaman içerisinde azalır, diş yapıları kaplama ile uyum sağladığında da ağrı hissedilmez.

Kaplama sonrası sıcak - soğuk hassasiyeti, tatlı gıdalar tüketildikten sonra sızlama görülebilir. Dişlere baskı uygulanması ile ağrı yaşanabilir. Kaplama sonrası yaşanan ağrı işlemin ne kadar invaziv olduğuna, dişlerinizin hassasiyetine bağlı olarak değişebilir.

Kaplama tedavisi sonrası ağrı çok şiddetli ise, ağrı süresi 2 haftayı aşarsa, diş hekiminize başvurmanız gerekir. Bu diş sinirlerinizde ya da diş etlerinizde bir sorun olduğunun habercisi olabilir.

Kaplama Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? - Antalya

Kaplama diş ağrısı nasıl geçer?

  • Kaplama diş ağrısı için diş hekiminizin önerdiği ağrı kesici ilaçları kullanabilirsiniz.
  • Hassas dişler için üretilmiş diş macunlarını kullanmak kaplama diş ağrılarına iyi gelebilir. Bu diş macunlarının kullanımı sıcak - soğuk hassasiyetini azaltmaya yardımcı olur.
  • Diş kaplaması tedavisi ardından ağrıyı azaltmak için dişteki basıncı arttıracak gıdalardan kaçınılmalıdır. Sert gıdalar tüketilmemelidir.
  • Diş kaplama tedavisi sonrası sakız, lokum gibi yapışkan ürünlerden uzak durulmalıdır.

Normal kabul edilen süreyi geçirmenize rağmen diş kaplaması sonrası ağrınız devam ediyorsa ağrı şiddeti azalmıyorsa diş hekimine başvurmanız gerekir.

Evde kaplama diş ağrısı nasıl geçer?

Kaplama diş ağrısının nedeni tedavinin henüz yeni olması ise bu süre zarfında vücudun kaplamaya alışabilmesi için hassas davranılmalıdır.

  • Kaplama diş tedavisi sonrası sert gıdalar tüketilmemeli, yapışkan gıdalardan uzak durulmalıdır.
  • Özellikle ilk günlerde yaşanan sıcak soğuk hassasiyetini önlemek için gıdalar ılık tüketilmelidir.
  • Kaplama diş ağrısı için evde soğuk kompres uygulaması yapılabilir.
  • Diş hekiminizin önerdiği ağrı kesici ilaçlar kullanabilir.
  • Ağrı kesici özellikte bitki çayları ılık şekilde tüketilebilir.
  • Ağrı olan bölgeye karanfil yağı, vanilya özü yağı sürülebilir.
  • Ağız hijyenine özen gösterilmesi her türlü diş ağrısının önlenmesinde etkilidir. Zararlı bakterilerin ağızdan uzaklaştırılması için günlük ağız bakım rutinlerinin ihmal edilmemesi şarttır. Buna ilave olarak tuzlu su ile gargara yapmak faydalıdır.

Kaplama diş ağrısı tedaviden uzun süre sonra ortaya çıktıysa mutlaka diş hekimine başvurulmalı diş ağrısına sebep olan durum tespit edilmeli ve ona göre tedavi uygulanmalıdır.

Diş eti çekilmesi, diş eti iltihaplanması, diş eti hastalıkları kaplama sonrası diş ağrısına neden olabilir. Ağrının giderilebilmesi için diş eti sorunlarının tedavi edilmesi gerekir.

Kaplama altındaki dişin çürümesi,  kaplamanın yanlış yapılması da kaplama sonrası ağrıya neden olabilir bunlar da ancak diş hekimi tarafından tedavi edilebilir.

Kaplama nedir?

Estetik ya da fonksiyonel sorunlar nedeniyle diş yüzeyinin zirkonyum, lamine, emax gibi malzemeler kullanılarak kaplandığı işleme diş kaplama tedavisi denir. Tedavi gülüş tasarımı amacıyla yapılabilir, diş sağlığını korumak amacıyla da yapılabilir.

Diş kaplaması tedavisi ile diş çürükleri, diş çatlakları ve kırıkları, dişlerdeki renk bozuklukları giderilebilir. Tek diş eksikliklerinde daha önceki yıllarda köprü tedavisi uygulanırdı. Eksik olan dişin çevresindeki iki diş küçültülerek kaplanırdı. Diş eksikliğinin giderilmesi için çevre dişlerden destek alınarak köprü tedavisi uygulanırdı. Günümüzde bu tedavi yerine tek diş implant tedavisi tercih edilmektedir. Tek diş implant tedavisi ile çevredeki dişlere zarar verilmeden, çene kemiği korunarak estetik ve fonksiyonel açıdan eksik diş sorunu giderilir.

Kaplama dişin altındaki diş neden sızlar?

Kaplama dişin altındaki dişin sızlaması tedavi yeni yapıldıysa vücudun tedaviye verdiği tepkiden kaynaklanır. Kaplama diş tedavisi ardından yaklaşık 2 hafta sonra bu sızlamalar tamamen geçer.

Kaplama dişin altındaki dişin sızlaması tedavinin üzerinden zaman geçtikten sonra ortaya çıktıysa bu durumda diş eti hastalığı, diş eti enfeksiyonu, kaplamadaki mikro boşluklarda bakteri oluşumu, diş eti çekilmesi, kaplamanın altındaki dişin çürümesi gibi nedenlerden kaynaklanabilir.

Kaplama diş sızlaması ne zaman geçer?

Kaplama diş sızlaması tedaviden birkaç gün sonra geçebileceği gibi sızlama 2 hafta kadar sürebilir. Bu süre boyunca sızlama şiddeti gün gün azalacaktır.

Kaplama altındaki dişin iltihaplanması nasıl geçer?

Kaplama altındaki dişin iltihaplanması durumunun teşhisi diş hekimi tarafından yapılır. Hasta böyle bir şüphesi varken kendi başına ilaç kullanmaya ya da evde tedavi uygulamaya çalışmamalıdır. Vaktinde diş hekimine danışmamak enfeksiyonun yayılmasına neden olabilir. Kaplama altındaki dişin iltihaplanması sonucu diş hekiminiz antibiyotik tedavisi önerebilir. Kanal tedavisi ardından kaplama tedavisinin yenilenmesini önerebilir.

Kaplama dişin altındaki diş çürürse ne olur?

Günümüz teknolojileri ile uygulanan kaplama diş tedavileri hastanın günlük ağız bakım rutinlerine dikkat etmesi şartıyla sorunsuzca uzun yıllar kullanılabilir. Kaplamanın altındaki dişte çürüme görünmez ancak yetersiz ağız hijyeni, diş eti hastalıkları, yanlış yapılmış kaplamalardan sonra kaplamanın altındaki diş çürüyebilir. Çürüme ilerledikçe diş köküne kadar uzanır. Çeneye, başa, yanaklara kulağa vuran ağrıya neden olabilir. Çürük tedavisi ardından kaplamanın yenilenmesi gerekir.

Kaplama diş sökülüp tekrar takılır mı?

Kaplama diş klinik ortamında diş hekimleri tarafından sökülüp tekrar takılabilir ya da kaplama yenilenebilir. Bu işlem evde yapılamaz.

Kaplama dişlerin altı nasıl temizlenir?

Kaplama dişlerin altındaki diş ev ortamında temizlenemez. Kaplama malzemesi doğal dişe güçlü diş yapıştırıcıları ile yapıştırıldığından bireyin evde kaplamanın altına ulaşması ve temizlemesi mümkün değildir.

Kaplama dişlerin temizliği doğal dişlerin temizliği ile aynı şekilde yapılmalıdır. Günlük ağız bakım rutinleri kaplama diş temizliği için yeterlidir. Günde 2 kez 2 dakika diş fırçalamak, günde bir kez diş ipi kullanmak, ara yüz fırçası kullanmak, gargara kullanmak ağız ve diş sağlığının korunması için yeterlidir.

Zikonyum kaplama diş neden ağrır?

Zirkonyum kaplama tedavisi ardından ilk günlerde yaşanan ağrı, hassasiyet normaldir. Bu dişlerin tedaviye karşı gösterdiği reaksiyon ile ilişkili bir ağrıdır. Gün geçtikçe ağrı hafifleyecektir.

Lamine kaplama diş ağrısı?

Kaplama tedavisinin hemen ardından görülen hafif düzey sızlamalar normaldir. Sızlamanın zamanla geçmesi beklenir.

Lamine diş kaplama ve emax diş kaplama tedavilerinde dişin ön yüzeyi kaplanır, arka yüzeyi kaplanmaz. ğLaminate ve emax diş kaplama tedavilerinde dişin arka yüzeyi kaplanmadığı için doğru ağız bakım rutinleri yapılmadığında, sağlıklı beslenilmediğinde diş çürümesi görülebilir. Bu da diş ağrısı yapar.