Dolgu Sonrası Diş Ağrısı
Antalya
Dolgu Sonrası Ağrı
Ağız ve diş sağlığını korumak için diş hekiminizin uygun gördüğü durumlarda dolgu tedavisi uygulanır. bazı hastalar tedavinin hemen ardından diş ağrısının kesileceğini düşünür. Dolgu sonrası ağrı yaşayınca da dolgu tedavisinin başarısız olup olmadığını merak eder. Oysa dolgu sonrası ilk günlerde yaşanan ağrı normaldir.
Dolgu sonrası ağrı bir süre görülebilir. Dolgu sonrası yaşanan diş ağrısı gün gün şiddetini kaybedecektir. Bu süre zarfında diş hekiminizin reçete ettiği ağrı kesicileri kullanmanız faydalı olacaktır.
Dolgu sonrası diş ağrısı
Dolgu sonrası diş ağrısının bir hafta kadar görülmesi normaldir. Ağrı bir haftalık süre sonunda ortadan kalkmalıdır.
Dişlerde görülen çatlak, diş minesinde aşınma, kırılma, hafif düzey çürük ve kanal tedavisi gerektiren çürümelerde; diş tedavisi için dolgu yapılır. Dolgu tedavisi sırasında diş yüzeyindeki sorun özel aletlerle giderilir ve dişin sağlığının korunabilmesi adına oluşan boşluk özel dolgu malzemeleri ile kapatılır.
Dolgu sonrası diş ağrısı bir hafta geçmesine rağmen dinmezse hatta daha şiddetli bir hal aldıysa bu durumda hemen ağız ve diş sağlığı polikliniği ile iletişime geçirmelidir.
Dolgu sonrası diş ağrır mı?
Dolgu sonrası diş ağrısı bir hafta en çok 10 gün süreyle görülebilir. Bu normal kabul edilen bir süredir ancak bu süre zarfında hastanın dolgulu dişe baskı uygulamayacak şekilde beslenmesi gerekir. Dolgu sonrası yumuşak besinler tüketilmeli, sert kuruyemişler dolgulu bölge ile tüketilmemelidir. Müdahale edilen bölgedeki dokuların iyileşmesi için zaman tanınmalıdır. Aynı şekilde aşırı sıcak ve soğuk gıdalar tüketmek dolgulu diş ağrısını arttırır. Yemek yerken dolgulu dişe baskı yapılmamalı diğer taraftaki dişlerle yemek yenmelidir.
Dolgudan sonra ağrı
Ağız ve diş sağlığını korumak amacıyla çürüme görülen diş yüzeyinde gerekli temizleme işlemlerinin ardından dolgu yapılır. İşlem sırasında hastanın acı duymaması için lokal anestezi uygulanır. İşlem tamamlandıktan sonra bir hafta on gün süreyle ağrı yaşanması ihtimali vardır.
Geçici dolgu sonrası ağrı
Geçici dolgu sonrası da ağrı görülebilir.
Geçici dolgu işlemi diş tedavisinin birkaç seansta tamamlandığı durumlarda uygulanır. burada hedef tedavi tamamlanana kadar hassasiyete ve ağrıya sebep olabilecek diş boşluklarının kapatılmasıdır. Geçici dolgu işlemi ile dişte müdahale edilen bölgelerin iyileşmesini sağlanır.
Dolgu sonrası nelere dikkat edilmeli?
- Diş dolgusu sonrası ilk 2 saat süresince herhangi bir şey yenilip içilmemelidir.
- Özellikle dolgu yapılan bölge ile sert gıdalar tüketilmemeli, dolgulu dişe baskı yapılmamalıdır.
- Dolgu sonrası ilk hafta aşırı sıcak ve aşırı soğuk gıdalar tüketilmemelidir. Bu dolgu sonrası sıcak soğuk hassasiyeti oluşmasına neden olur.
- Dolgu sonrası yapılması gerekenlerden biri de diş hekiminizin önerdiği ilaçların doğru dozda ve periyotta kullanılmasıdır.
- Dolgu sonrası ağız ve diş sağlığı için ağız hijyenine de dikkat edilmelidir.
- Dolgu işlemi sırasında ağzın uzun süre açık kalması nedeniyle dolgu sonrası çene ağrısı görülebilir. Çok konuşmadan, çok gülmeden ve uzun süre çiğneme gerektiren gıdaları tüketmeden dolgu sonrası yaşanan çene ağrısının geçmesi, çenenin dinlenmesi için bir süre sakince beklenmelidir.
Dolgu sonrası uyuşukluk ne zaman geçer?
Dolgu sonrası uyuşukluk anestezinin etkisinin geçmesiyle ortadan kalkar. Bu da yaklaşık 2-3 saat kadar sürer.
Dolgu sonrası yanakta şişlik ne zaman geçer?
Dolgu sonrası yanakta şişlik işlemin ardından birkaç saat içinde ortaya çıkabilir. Bu şişlik birkaç günde de kaybolur. Dolgu sonrası yanakta şişliğin nedeni diş tedavisi sırasında çevre dokuların hafif hasar alması ve anesteziye karşı oluşan bir reaksiyondur. Kalıcı olmayan şiş yanak görüntüsü birkaç gün içerisinde normale döner.
Dolgudan sonra ağrı nasıl geçer?
- Dolgu sonrası yaşanan ağrıyı geçirmek için ağız hijyenine özen gösterilmelidir.
- Diş hekiminizin önerdiği ağrı kesici ilaçlar düzenli şekilde kullanılmalıdır.
- Dolgu sonrası yanak üstünden soğuk kompres uygulaması yapılması etkilidir.
- Karanfil yağı gibi ağrı kesici özelliği olan yağlar kulak çöpü kullanılarak dolgulu bölgeye zarar vermeden hafifçe uygulanabilir. Bitkisel ürünler kullanılmadan önce mutlaka diş hekiminden onay alınmalıdır.
Dolgu yapılan diş fırçalanır mı?
Dolgu sonrası diş fırçalanır. Dolgu sonrası yaşanan ağrı nedeniyle ilk günlerde diş fırçalama işlemi biraz güç olsa da diş fırçalama işlemi ihmal edilmemelidir. Diş dokularına zarar vermeden, aşırı baskı uygulamadan dolgulu diş fırçalanmalıdır.
Dolgu sonrası ağız ve diş sağlığı için ağız hijyeninin korunması çok önemlidir. Dolgu yapılan diş elbette fırçalanmalı diş ipi ve arayüz fırçası ile diğer dişlerin birbirine temas ettiği alanlarda temizlenmeli ve gargara yapılmalıdır.
Dolgu sonrası sızlama normal mi?
Dolgu işlemi sonrası birkaç gün boyunca sızlama, diş ağrısı, hassasiyet oluşması normal kabul edilen durumlardandır.
Dolgu sonrası kaç gün ağrı olur?
Dolgu sonrası diş ağrısı, sızlama, hassasiyet gibi durumlar 7 - 10 gün olabilir. Bu süre boyunca ilk birkaç gün ağrı şiddeti artabilir fakat daha sonraki günlerde ağrı şiddeti düşecektir. Kanal tedavisi ardından ağız kapatma ya da ısırma sonrası yaşanan ağrı daha uzun süre devam edebilir.
Yeni yapılan dolgu neden sızlar?
Yeni yapılan dolgunun sızlama nedeni dolgu esnasında çevre dokuların travma yaşamasıdır. Bu oldukça normal bir durumdur. Dokuların iyileşmesi ve dolgu ile dişin uyum sağlamasının ardından bu sızlama geçecektir.
Dolgu yaptırdığım dişim ağrıyor ne yapmalıyım?
Dolgu yapılan diş ağrısı dolgu işleminin hemen ardından yaşanıyorsa ve bu süre en çok 10 gün olacak şekildeyse ağrı normal kabul edilir. Diş dokularının iyileşmesi için sabırlı olunmalıdır.
Dolgu yapılan diş ağrısı birkaç hafta geçmesine rağmen dinmiyorsa ve ağrı şiddeti sürekli artıyorsa bu durumda mutlaka diş hekimine başvurulmalıdır.