Dolgu mu Kaplama mı Yaptırmalı?
Antalya
Diş dolgusu, kaplama diş tedavileri farklı düzeyde hasar görmüş dişler için ya da estetik güzellik için uygulanır. Her iki tedavide de estetiği yakalamanın yanında ağız ve diş sağlığını korumak ilk hedeftir. Sağlıklı dişlere kavuşabilmek için ihtiyaçlar ve beklentiler dikkate alınarak diş dolgusu ya da diş kaplama tedavilerinden biri tercih edilebilir.

Dolgu mu kaplama mı hangisini yaptırmalı?
Ağız ve diş sağlığını koruyabilmek için diş hekimi muayenesi ardından en uygun olan tedaviye karar verilir. Dişin %80'ini sağlıklı olduğu durumlarda diş dolgusu tercih edilir. Dişin %40'ının sağlıklı olduğu durumlarda kaplama diş tedavisi uygulanır.
Diş dolgusu ya da diş kaplaması hangisi daha iyi?
Ağız ve diş sağlığının korunması genel vücut sağlığı için çok önemlidir. Diş çürümesi önlenmeli, önlenemediyse vakit kaybetmeden tedavi uygulanmalıdır. Diş hasarlarında diş dolgusu ve kaplama diş tedavileri en sık uygulanan tedavilerdendir. Diş dolgusu ya da diş kaplaması tedavilerinden hangisinin daha iyi olduğuna dişteki hasara bağlı olarak karar verilir.
Dişin %60'ın sağlıklı olduğu durumlarda karma bir tedavi uygulanabilir.
Diş dolgusu mu kaplama diş mi hangisi daha uzun ömürlü?
Diş dolgularının kullanım ömrü kullanılan dolgu malzemesine ve bireyin ağız hijyenine gösterdiği özene bağlı olarak değişiklik gösterir. Amalgam dolgular 15-20 yıl kadar kullanım ömrüne sahipken, kompozit dolgular 7-10 yıl kullanım ömrüne sahiptir.
Dolgularda ortalama ömür süresi ise 5-10 yıldır.
Kaplama diş tedavilerinin kullanım ömrü uygulanan kaplama tedavisinin farklılığı ve bireyin ağız, diş hijyenine gösterdiği özene bağlı olarak değişir.
Emax kaplamalarda kullanım ömrü 10-20 yıl, lamine kaplamalarda kullanım ömrü 10-15 yıl, zirkonyum kaplamalarda kullanım ömrü 10-15 yıl kadardır.
Diş dolgusu nedir?
Diş dolgusu dişin yüzeyindeki çürük dokunun temizlenerek yerine özel dolgu malzemelerinin yerleştirilmesi işlemidir. Bu sayede hasar alan diş yeniden sağlığına kavuşturulur. Diş dolgusu işlemi sırasında amalgam dolgu ya da kompozit reçine veya seramik dolgular kullanılabilir. Estetik diş dolgusu sayesinde diş doğal görünür ve diş fonksiyonlarını yeniden kazanır.
Diş kaplaması nedir?
Diş kaplaması estetik ve yapısal sorunları düzeltmede kullanılabildiği gibi çürük tedavisinde de kullanılır. Lamine (yaprak porselen) kaplama, emax kaplama gülüş tasarımı işlemlerinde sık sık tercih edilir.
Hafif düzey diş çapraşıklıklarında ortodonti tedavisi olmak istemeyen hastalarda porselen kaplama diş tedavileri uygulanabilir.
Büyük çürüklerin kapatılmasında özellikle azı dişlerdeki hasarların giderilmesinde zirkonyum kaplama diş tedavisi uygulanabilir.
Diş dolgusu ve diş kaplama işlemlerinde tedavi süresi ne kadar?
Diş dolgusu işlemi genellikle tek diş hekimi randevusunda tamamlanabilir. Diş hekimi çürük dokuyu temizler, dolgu malzemesini yerleştirir, şekillendirip sabitler. Tedavi bu şekilde tamamlanır.
Kaplama diş tedavilerinde tedavinin tamamlanması birkaç seans gerektirebilir.
Diş kaplama tedavisinde ilk olarak 3D cihazlarla ölçümler yapılır. Ölçüme uygun kaplamalar hazırlanır. Hazırlanan kaplamalar çürüğü temizlenen ve hafifçe aşındırılan diş yüzeyine yapıştırılır.
Diş dolgusu ve kaplama diş fiyatları
Diş dolgusu tedavisi genellikle kaplama diş tedavilerinden daha ucuzdur. Kaplama diş tedavilerinde kaplama uygulanacak diş sayısı maliyeti etkiler. Her iki tedavide de kullanılan malzeme, dişin hasar durumu fiyatlandırmayı değiştirir.
Diş dolgusu ve diş kaplama tedavilerinden hangisi daha estetik?
Gülüş tasarımı tedavisi olmak isteyen hastalara uygulanan lamine kaplama, emax kaplama tedavileri estetik güzelliği yakalama konusunda çok başarılıdır. Kompozit dolgunun uygulanmadığı, estetik dolgu işleminin yapılmadığı dişlerde dolgu başka kişiler tarafından da fark edilir. Bu estetik güzellik bakımından hoş durmaz.
Estetik dolgularda da işlem sonrası dolgu başka kişiler tarafından fark edilmez.
Diş dolgusu tedavisi hangi durumlarda yapılır?
Diş büyük oranda sağlıklı ise çürüme %20'leri geçmiyorsa dolgu uygulanabilir. Küçük boşlukların doldurulması, çatlakların kapatılması, minik çürüklerin ağızdan uzaklaştırılması için diş dolgusu yapılır. Diş dolgusu, diş kaplama tedavisinden daha az invazivdir.
Diş dolgusu sırasında dişteki hasar görmüş doku temizlenir. Hasar görmemiş diş minesinin korunmasına özen gösterilir.
Estetik dolgu işlemi uygulandığı zaman gülme, konuşma, kahkaha atma sırasında dolgu malzemesi diş rengi ile uyumlu olduğundan karşıdan bakanlar tarafından fark edilmez.
Diş kaplama tedavisi hangi durumlarda yapılır?
Dişler ciddi şekilde hasar gördüğünde, çürük dokusu büyük olduğunda kaplama tedavisi uygulanır. Dişin sadece %40'ı sağlıklıysa dolgu ile diş kurtarılamayacağı için diş kaplama tedavisi tercih edilir.
Zirkonyum kaplama diş tedavisinde diş eti üzerindeki tüm doku kaplanır. Lamine ve emax kaplama tedavilerinde dişin ön yüzü, birbirlerine bakan yüzleri kaplanırken arka yüzü kaplanmaz. Kaplamanın yapıştırılabilmesi için diş minesinde aşındırma işlemi yapılmalıdır. Dolgu tedavisinde yalnız zarar görmüş diş minesi temizlenirken kaplama diş tedavisinde kaplamanın yapıştırılacağı tüm alandaki diş minesi aşındırılır.
Ciddi hasar almış dişlerde diş yapısı ancak kaplama tedavisi ile doğal görünümüne ve işlevine kavuşturulabilir.
Diş yüzeyinin tamamının kapanması diş minesinin daha uzun süre muhafaza edilmesine ve dişin daha uzun süre sağlıklı kalmasına olanak sunar. Bu nedenle genellikle diş kaplama tedavisinin kullanımı ömrü dolgu tedavisinden daha uzundur.