Online Whatsapp

Diş Eti Hastalığına İyi Gelen 9 Yöntem
Antalya

Diş eti hastalığı sorunundan şüpheleniyorsanız evde bir şeyler yapmadan önce mutlaka diş hekimine başvurmalı ve tedavi olmalısınız. Evde yapılacak uygulamalar diş eti sağlığınızı kötü etkileyebilir. Tedaviyi geciktirdiği için geri dönülmez sonuçlar yaşanabilir. Diş eti hastalığı çok ilerlediğinde diş kayıpları görülür.

Diş hekiminizin önerilerine uygun şekilde hareket etmek diş eti sağlığınızı korumanıza yardımcı olur. Periodontoloji uzmanı doktorunuza da danışarak diş eti sağlığınızı korumaya yönelik aşağıdaki doğal yöntemleri deneyebilirsiniz.

Diş Taşı Temizliği Sonrası - Antalya

Düzenli diş hekimi muayeneleri ile ağız ve diş sağlığı korunur. Erken dönemde teşhis edilen diş eti hastalıkları kolaylıkla tedavi edilebilir. Periyodontoloji uzmanının vaktinde uyguladığı tedavi ile hasta diş sağlığına kavuşur. Ancak hastalığın ilerlediği durumda diş etleri çekilir, diş kökleri açığa çıkar. Dişler sallanmaya başlar. Çürük olmasa dahi sallanan tüm dişlerin çekilmesi gerekir.

Hasta diş et hastalığı nedeniyle tamamen dişsiz kalabilir. Bu durumda diş estetiği ve fonksiyonlarını yeniden kazanabilmek için uygulanabilecek tedaviler ise implant ya da hareketli protez diş tedavisidir. Tamamen dişsiz hastalar için hastanın çene kemiği yapısı incelendikten sonra genellikle all on four ya da all on six gibi implant tedavilerinden biri tercih edilir.

Diş eti hastalığına iyi gelen 9 yöntem nedir?

Diş eti sağlığını koruyabilmenin en önemli adımı doğru şekilde yapılan günlük ağız bakım rutinleridir. Düzenli diş fırçalama, dişleri doğru şekilde fırçalama, diş ipi ve ara yüz fırçası kullanımı diş eti hastalıklarından korunmak için çok önemlidir.

Diş eti hastalığından şüpheleniyorsanız vakit kaybetmeden diş hekimine başvurmalısınız.

Diş hekiminizin onayını aldıktan sonra uygulayabileceğiniz evde diş eti hastalığına iyi gelen 9 yöntem şunlardır:

    1. Tuzlu su ile gargara yapmak diş eti hastalığına iyi gelebilir.

    Ilık tuzlu su ile gargara yapmak diş yüzeyindeki plakların ve zararlı bakterilerin ağızdan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Ağız hijyeninin korunmasına destek olur.

    Yarım bardak suya 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip karıştırın. Sudan bir yudum alıp 8-10 saniye gargara yapın, tükürün. Günde birkaç kez yapacağınız bu uygulama ağız ve diş sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır.

    2. Adaçayı ile gargara yapmak diş eti sağlığını korumaya yardımcı olabilir.

    Adaçayı antiseptik içeriği yüksek bir içecektir.  Adaçayınızı hazırlayın, ılımasını bekleyin. Ağzınıza bir yudum adaçayı alarak gargara yapın. Adaçayı gargarasını 2 dakika süresince yapmak faydalıdır. Günde birkaç kez adaçayı gargarası yapmak diş eti hastalığına iyi gelebilir.

    3. Diş eti hastalığına nar suyu gargarası yapmak iyi gelebilir.

    Nar suyu antioksidan özelliktedir. Ağız içindeki zararlı bakterilerin ve plakların azaltılmasında nar suyu gargarasının etkili olabileceği düşünülür. Ağıza alınan bir yudum nar suyu ile gargara yapılabilir.

    4. Elma sirkesi su karışımıyla gargara yapılabilir.

    Gingivitis problemlerinde, diş eti iltihabında günde birkaç kez elma sirkesi ile gargara yapılabilir. Asidik özellikteki elma sirkesini su ile karıştırarak gargara yapmak daha uygundur.

    5. Diş eti hastalıklarına aloe vera suyu gargarası iyi gelebilir.

    Diş eti hastalığına bitkisel olarak iyi gelebilecek işlemlerden biri aloe vera suyu ile gargara yapmaktır. Diş eti şişmesi, diş eti yaraları, diş eti hastalığı sorunlarına anti inflamatuar özellikteki aloe vera suyu ile gargara yapmak iyi gelebilir.

    6. Çay ağacı yağı diş eti ne sürülebilir.

    Anti mikrobiyal özellikteki çay ağacı yağı bakteriyel sorunları çözmede etkili olabilir. Aynı zamanda çay ağacı yağının ağrı kesici özelliği de vardır. Kulak çubuğu kullanarak diş eti iltihabı görülen bölgeye çay ağacı yağı minik dokunuşlarla sürülebilir. Diş etinde 5 dakika bekletilen yağ ılık su ile gargara yapılarak ağızdan uzaklaştırılabilir.

    7. Hindistan cevizi yağı ile ağız çalkalama diş eti hastalıklarına iyi gelebilir.

    Hindistan cevizi yağı içeriğindeki etkin maddeleri sayesinde ağız ve diş sağlığı için faydalı olabilir. İşlem Hindistan cevizi yağının 1 tatlı kaşığı kadar alınıp ağız içinde 3-5 dakika gezdirilmesi sonra bu yağın tükürülmesi şeklinde uygulanır.

    Hindistan cevizi yağının ağız ve diş sağlığı üzerindeki etkilerini araştıran bir bilimsel çalışma vardır. Bu çalışmaya göre Hindistan cevizi yağının plak kaynaklı diş eti iltihabı sorunlarını azaltmada etkili olduğu görülmüştür.

    8. Diş etine sarımsak sürülmesi diş eti hastalığına iyi gelebilir.

    Anti inflamatuar özellikteki sarımsak diş eti şişmesi, diş eti iltihabı olan bölgeye sürüldüğünde iyi gelebilir.

    9. Zerdeçallı su ile gargara yapmak diş eti hastalığına iyi gelebilir.

    Anti inflamatuar ve antiseptik özellikteki zerdeçal, taze ya da toz olarak kullanılabilir. Zerdeçallı su hazırlanır, kaynatılır, ılıyınca gargara yapılır. Bu gargara diş etine iyi gelebilir.

Diş eti hastalığı belirtileri nelerdir?

  • Diş fırçalama ya da diş ipi kullanımı sırasında hassas davranılmasına rağmen kanama görülmesi,
  • Diş etinde kızarıklık, şişlik, hassasiyet olması,
  • Diş eti çekilmesi,
  • Diş boyunun belirgin şekilde uzaması,
  • Diş köklerinin açığa çıkması,
  • Dişlerin sallanması,
  • Diş kökü ve diş eti arasında cep oluşumu,
  • Çiğneme sırasında hatta konuşma sırasında ağrı diş eti hastalığı belirtilerindendir.

Evde diş eti hastalığı nasıl tedavi edilir?

Diş hekimine başvurmadan evde yapılacak hiçbir şey diş eti hastalığını tedavi etmez. Uygulanabilecek yöntemler ancak diş hekiminin tedavisinin yanında diş hekiminin onayı ile yapılabilecek destekleyici yöntemlerdir. Hastalığın ilerlememesi, diş kaybı sorunun yaşanmaması için diş eti hastalığı şüphesi olan kişi mutlaka diş hekimine başvurmalıdır.

Diş eti hastalığı neden olur?

Bireyin diş eti hastalığına yakalanmasının en önemli nedeni yetersiz ağız hijyenidir. Bununla birlikte bazı kronik hastalıklarda kullanılan ilaçlar bireyi diş eti hastalığına daha yatkın hale getirebilir.

Diş eti hastalığından şüphelenildiğinde ağız hijyenine her zamankinden çok daha fazla özen gösterilmelidir. Diş etindeki değişiklikler dikkatlice takip edilmeli, diş eti çekilmesi, şişlik, ağrı gibi sorunlar görüldüğünde hemen diş hekimine başvurulmalıdır.

Diş eti hastalığı nasıl tedavi edilir?

Diş eti hastalığı farklı seviyelerde görülür ve tedavileri de hastalığın seviyesine göre yapılır. Diş hekimi çeşitli tetkiklerin ardından diş eti hastalığı teşhisi koyduğunda şu tedavileri uygular:

Diş temizliği, diş taşı temizliği, diş ve diş eti arasında oluşan ceplerin küçültülmesi, ilaç tedavisi, kemik kaybı görülen hastalarda kemik grefti işlemi, yumuşak doku kaybı olan hastalarda yumuşak doku grefti işlemi yapılır.

Hastalığın ilerlediği diş köklerinin açığa çıktığı ve dişlerin sallandığı dönemde maalesef yapılabilecek bir şey yoktur. Tüm dişler çekilmelidir.