Diş Beyazlatmada 4 Yöntem
Antalya
Bleaching İşlemi İçin 4 Farklı Yöntem
Herkes sağlıklı bembeyaz dişlere sahip olmak ister. Gülüşü ve konuşması sırasında göz alıcı beyazlıktaki dişleri ile hatırda kalmak ister. Diş fırçalamak diş ipi kullanmak düzenli diş hekimi kontrolleri yaptırmak arzu edilen kadar beyaz dişlere sahip olmayı garantilemez. Ağız ve diş sağlığı iyi düzeyde olsa dahi bireyin dişleri genetik ya da boyar gıda tüketimi nedeniyle beyaz olmayabilir. Bu durumda diş beyazlatma (bleaching) işlemini 4 farklı yöntemle yapmak mümkündür. Bunlar:
- Ev Tipi Diş Beyazlatma
- Ofis Tipi Diş Beyazlatma (Klinik ortamında zoom beyazlatma)
- Tek Diş Beyazlatma (Kanal tedavili dişleri içten beyazlatma)
- Kombine Diş Beyazlatma (Ev ve ofis tipi bleaching)
Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir?
Diş beyazlatma yöntemleri 4 farklı şekilde sıralanabilir.
-
Ev tipi diş beyazlatma
-
Ofis Tipi Diş Beyazlatma
-
Tek Diş Beyazlatma (İçten Beyazlatma)
-
Kombine Diş Beyazlatma (Ev ve Ofis Tipi Bleaching)
Ev tipi diş beyazlatma nasıl yapılır?
Bireyin ağız içi ölçüsü alınarak bir diş plağı hazırlanır. Bu diş plağının içine özel diş beyazlatıcı jel uygulanır. Diş yüzeyine yerleştirilir. Diş plağının önerilen süre boyunca diş yüzeyinde kalması sağlanır.
Diş beyazlatıcı jel içeriği %10 %15’lik karbamid peroksid veya hidrojen peroksittir. Bu içerik doğru süre boyunca kullanıldığında dişleri beyazlatır.
Ev tipi diş beyazlatma plağı ne kadar süre kullanılır?
Ev tipi diş beyazlatmada plaklar 10-15 gün boyunca günde en az 4-6 saat kullanılır.
Ev tipi diş beyazlatma plağının içine ne kadar jel koyulmalıdır?
Ev tipi diş beyazlatma sırasında beyazlatıcı jel miktarı doğru şekilde ayarlanmalıdır. Beyazlatıcı jel diş etlerine temas ettiğinde diş etlerinde tahrişe neden olabilir. Bu nedenle diş beyazlatıcı jelin taşmaması diş etlerine değmemesi gerekir.
Ev tipi diş beyazlatmada, beyazlatma jeli diş etime değerse ne yapmalıyım?
Diş etine diş beyazlatma jeli temas ederse diş eti su ile yıkanarak jelden temizlenmelidir. E vitamini içerikli ürünler sürülerek tahriş olan yüzeyin onarılması desteklenebilir. Diş hekimi ile iletişime geçilmelidir.
Diğer adı lazerle diş beyazlatma yöntemi olan bu bleaching işlemi diş kliniğinde ortalama 1-1,5 saat içinde yapılır. Kısa sürede yapılan bu işlemin sonuçları da oldukça başarılıdır. Antalya diş hekimi tarafından klinikte dişlere uygulanan jel UV ışını ya da lazer yardımıyla aktif hale getirilir. İşlem sonucu çabucak alındığından bleaching işlemi için vakit sıkıntısı yaşayanlar tarafından sık sık ofis tipi diş beyazlatma tercih edilir.
Zoom Diş Beyazlatma
Diş kliniğinde özel bir mavi led kullanılarak yaklaşık 1,5 saatte yapılan diş beyazlatma işlemidir. Dişlere uygulanan diş beyazlatma jeli özel ışın ile aktifleştirilerek diğer yöntemlere kıyasla hemen ve etkili diş beyazlatma yapılır.
Tek diş beyazlatma işlemi genellikle kanal tedavisi sonrası renk değişikliğine uğramış dişlere uygulanır. Tek diş beyazlatma işlemi yapılırken ilk olarak dişteki dolgu sökülür, dolgu boşluğuna beyazlatma jeli uygulanır, diş geçici dolgu ile doldurulur. Bu işlem üç gün tekrarlanır. Diş istenilen beyazlığa ulaşınca kalıcı dolgu işlemi yapılarak işlem tamamlanır.
Kombine diş beyazlatma işlemi klinik ortamında uygulanan beyazlatma işleminin ardında diş hekiminin önerdiği şekilde evde de birkaç gün devam edilen kombine bleaching işlemidir.
En iyi diş beyazlatma yöntemi hangisidir?
Bu soruya net cevap vermek mümkün değildir. Zira her bireyin diş beyazlatama işleminden beklentisi, beyazlatamaya ihtiyaç duyduğu oran birbirinden farklıdır. Diş beyazlatma işlemi için Antalya Antera diş kliniğimize başvuran hastaların diş yapıları, yeme içme alışkanlıkları dikkate alınarak özelleştirilmiş bleaching işlemi uygulanır.
Kısaca cevap vermek gerekirse bireyin dişlerinin tonu beyaza yakınsa sadece birkaç ton açılması yeterli olacaksa ev tipi diş beyazlatma ya da lazer ile diş beyazlatma uygulanabilir. Bireyin dişleri çok sararmışsa bu dişleri beyazlatmada en iyi yöntem kombine diş beyazlatma olacaktır.
Her birey dişlerinin güzel görünmesini, sağlıklı olmasını ister. Doğal dişlerinden memnun olanlar diş beyazlatma işlemi ile bunu sağlayabilirken çeşitli sorunlarla doğal dişlerini kaybetmiş ya da diş kaplama tedavisi yaptırmayı tercih etmiş bireyler yeni nesil porselen, zirkonyum, lamine kaplama diş ya da implant diş ile kalıcı şekilde beyaz dişlere sahip olabilirler.