Online Whatsapp

Ağız ve Diş Sağlığı için 9 Önemli Husus
Antalya

Ağız ve diş sağlığının iyi olması, bembeyaz güzel hizalanmış dişlerle yaşamak; özgüvenle konuşmayı rahatça gülümsemeyi sağlar.

Ağız ve diş sağlığı için - Antalya

Gülümseyerek hem siz pozitif kalırsınız hem etrafa mutluluk saçarsınız. Yetersiz ağız hijyeni nedeniyle ya da vaktinde tedavi olmama nedeniyle kendinizi ve çevrenizdekileri gülümsemenizin güzelliği ve hazzından mahrum etmeyin.

Ağız ve diş sağlığı için aşağıdaki 9 hususa dikkat etmeniz yeterlidir.

    1. Ağız ve diş sağlığı için dişlerinizi fırçalayın.

    Ağız ve diş sağlığını korumanın ilk adımı düzenli diş fırçalama alışkanlığı edinmektir. Dişler en az günde 2 kez 2 dakika süresince fırçalanmalıdır. Sabah akşam düzenli diş fırçalama alışkanlığı diş yüzeyindeki ve ağız içindeki zararlı bakterilerin ağız dışına atılmasını sağlar. Gıda atıkların yapışmasını, diş plaklarını, diş çürümesini, diş eti hastalıklarının oluşmasını önler.Düzenli diş fırçalama alışkanlığı ile diş ve diş eti sağlığı korunur.

    2. Ağız ve diş sağlığı için ortodonti tedavisi olun. Antalya

    Diş çapraşıklığı sorunu yaşayan bireyin ağız ve diş sağlığını koruması düzgün hizalanmış dişlere sahip bireylere kıyasla daha güçtür. Diş çapraşıklığı diş yüzeylerin tümünün temizlenmesini zorlaştırır. 

    Diş fırçalama, diş ipi kullanımı, arayüz fırçası kullanımı olsa dahi birey diş çapraşıklığı nedeniyle dişlerin birbirine bakan yüzeylerini yeterince temizleyemeyebilir. Bu ilgili bölgelerde gıda atığı, tartar, diş eti hastalığı, diş çürümesine neden olabilir. Diş çapraşıklığı sorunu olan birey hangi yaşta olursa olsun ortodonti tedavilerinden (diş teli tedavisi, şeffaf plak tedavisi) kendisine uygun olanı tercih etmelidir. Düzgün hizalanmış dişler sayesinde kolay temizlenebilen diş yüzeyleri bireyin yaşam kalitesini arttırır.

    Ağız ve diş sağlığı için - Antalya

    3. Ağız ve diş sağlığı için düzenli olarak diş hekimi muayenesi olun. Antalya

    Ağız ve diş sağlığını korumanın en önemli adımlarından biri yılda iki kez diş hekimi muayenesi olmaktır. Diş hekimi dişlerinizdeki sorunları erkenden fark eder ve tedaviye başlar.

    Hafif düzey bir çürük, diş hekiminizin müdahalesi sayesinde dolgu ile derinleşmiş diş çürüğü kanal tedavisi ya da zirkonyum kaplama tedavisi ile kurtarılabilir.  Dişteki çürük, dişte ciddi bir hasara neden olmadan tedavi edildiği için hasta daha uzun süre doğal dişlerini kullanabilir aksi takdirde çürük ilerler. Tedavinin mümkün olmadığı diş hasarlarında diş çekimi şarttır. Böyle bir durumda da diş hekiminiz implant tedavisi önerebilir.

    4. Ağız ve diş sağlığı için yemeklerden sonra su için.

    Ağız ve diş sağlığını korumanın etkili ve kolay yollarından biri de yemeklerden sonra bir bardak su içilmesidir. Yemeğin ardından içilen bir bardak su ağızda kalmış gıda atıklarının temizlenmesine destek olur. Yiyeceklerin dişlere zarar veren asidini ağızdan uzaklaştırır. Bu alışkanlığı edinmek diş çürümesi ihtimalini düşürür.

    5. Ağız ve diş sağlığı için sigarayı bırakın.

    Sigara ağız içindeki zararlı bakterilerin sayısının, hızla artmasına aynı zamanda vücuttaki bağışıklık sisteminin baskılanmasına neden olur. Diş yüzeylerinde sarı, siyah lekeler oluşmasına sebebiyet verir. Sigara içen bireylerde diş eti hastalığı sigara içmeyen bireylere kıyasla 4 kat fazla görülür. Sigarayı bırakarak tüm vücut sağlığınızı bununla birlikte ağız ve diş sağlığınızı koruyun.

    6. Ağız ve diş sağlığı için diş ipi ve arayüz fırçası kullanın.

    Ağız ve diş sağlığını korumak için dişleri sadece fırçalamak yetmez. Zira fırça dişlerin bütün yüzeylerini temizleyemez. Günde bir kez diş ipi kullanımı ve arayüz fırçası ile dişlerin birbirine bakan yüzeylerindeki gıda atıklarının da temizlenmesi gerekir.

    Dişlerinizi fırçalamadan önce diş ipi ve arayüz fırçası kullanarak diş aralarındaki gıda atıklarının dışarı çıkmasını sağlayın, ardından dişlerinizi fırçalayarak ağzınızı çalkalayın. Dişlerinizi bu adımları izleyerek koruyun.

    7. Ağız ve diş sağlığı için şekersiz sakız çiğneyin.

    Şekersiz sakızlar tükürük oluşumunu arttırır. Tükürük ağız içinde doğal temizleyici görevi gören çok kıymetli bir sıvıdır. Günde 15 dakika şekersiz sakız çiğnemek ağız ve diş sağlığınızı korumada etkili sonuçlar almanıza destek olabilir.

    8. Ağız ve diş sağlığı için asitli gıdalardan uzak durun.

    Asitli gıdalar ağızdaki asit baz dengesini bozar diş minesine zarar verir. Zarar gören diş minesi çürümeye meyillidir. Asitli gıdaların tümünü hayatınızdan çıkarmanız en doğrusudur ancak bunu başaramıyorsanız bu ürünleri minimum düzeyde tüketmeye özen göstermeniz gerekir.

    9. Ağız ve diş sağlığı için sağlıklı beslenin.

    Genel vücut sağlığının korunması sağlıklı beslenme ile mümkündür. Birey tüm vücudunun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineralleri sağlıklı beslenme ile almalıdır. Diş sağlığının korunması, diş çürüklerinin önlenmesi ağız hijyeni ile birlikte beslenme alışkanlıklarıyla da doğrudan ilişkilidir. 

    Sağlıklı dişlerin ihtiyaç duyduğu Kalsiyum, A vitamini, C vitamini, D vitamini, Magnezyum ve Fosfor sağlıklı, düzenli, dengeli beslenme ile alınmalıdır. Beslenmenin yetersiz olduğu durumlarda doktora danışılarak gıda takviyeleri de alınabilir.

Ağız ve diş sağlığı nedir?

Ağız ve diş sağlığı diş, diş eti, dil, damak, çene gibi ağız içi dokularının tümünün sağlığı ve hastalıkları ile ilgilenen bir birimdir.

Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde neler yapılıyor?

Ağız ve diş sağlığı merkezlerinde diş ve diş etlerinin sağlığını korumak için gerekli tüm tedaviler gerçekleştirilir. Temel olarak çürük diş tedavileri (dolgu, kanal tedavisi, kaplama tedavileri, diş çekimi, diş beyazlatma), diş eti hastalıkları, diş dizilimi sorunları, estetik diş hekimliği tedavileri, çene eklemi rahatsızlıkları tedavileri, diş gıcırdatma tedavisi uygulanır. Tümünde amaç ağzın genel sağlığını korumaktır.