20’lik Diş Çekimi - Yarı Gömülü Yirmilik Diş
Gömülü 20’lik Diş
Genellikle 17-25 yaşlarında çenenin en arkasımında süren son azı dişler yirmilik dişlerdir. Alt ve üst çenede, çenenin her iki yönünde yirmilik diş çıkar.
Genellikle tüm ağızda toplam 4 adet 20lik diş sürer. Nadiren de olsa bazı bireylerde 4’ten daha çok yirmilik diş sürebilir. Günümüzdeki beslenme koşulları gıdaların çok yumuşak olması sebebiyle çene kemikleri zorlanmamakta ve yirmilik dişe yer açabilecek kadar çene yapısı büyümemektedir. Bu nedenle pek çok birey de 20lik dişler ya tamamen gömülü kalmakta ya da yarı gömülü kalmaktadır. Çıkamayan gömülü yirmilik diş ya da yarı gömülü yirmilik ağrı, şişlik ve enfeksiyona neden olabilir. 20lik dişler bireyin diğer dişlerine baskı yapıp onları iterek diş hizalamasını bozabilir. Bu tür sorunlar oluştuğunda 20lik diş çekimi işlemi gerekir.
20’lik diş belirtileri nelerdir?
20’lik dişler çenede yeterli yer olduğunda sorunsuzca sürer. Çenede yeterli alan yoksa 20lik diş çıkarma belirtileri şu şekilde olur:
- Diş etinde şişlik,
- Yirmilik dişin sürmeye çalıştığı bölgede, yanakta şişlik,
- Diş etinde kızarıklık,
- Lenf hassasiyeti,
- Uzun süreli ağrı,
- Ağız açmada güçlük yirmilik diş belirtileri olabilir.
20’lik diş çekimi nasıl yapılır? Antalya
20’lik diş çekimi için yapılacak işlem dişin pozisyonuna bağlı olarak 3 farklı şekilde belirlenir.
Tamamen süren 20’lik diş çekimi
Tamamı sürmüş yirmilik diş çürüme, kırılma gibi nedenlerle tedavi edilemeyecek şekilde hasar aldığında çekilmelidir. Bu durumda yirmilik diş çekimi diğer dişlerin çekimi ile aynı şekilde yapılır.
Yarı gömülü 20’lik diş çekimi - Antalya
Yarı gömülü 20’lik diş çekimi için bir kısmı diş etinin altında kalan dişi açığa çıkarmak için diş etine kesi atılır. Mukoza retansiyonlu yarı gömülü 20 yaş dişi çekilir ve kesi dikilir. İşlem tamamlanmış olur.
Gömülü 20’lik diş çekimi - Antalya
Gömülü 20’lik diş çekimi işleminde diş kemik retansiyonludur. Bu durumda diş etine kesi atılır. Diş kökü çene kemiğinden bir miktar uzaklaştırılır ardından diş çekimi yapılır. Kesi bölgesine dikiş atılır.
20’lik diş ameliyatı nasıl yapılır?
20’lik diş ameliyatı, yarı gömülü yirmilik dişler ya da gömülü yirmilik dişlerin bireyde neden olduğu rahatsızlıkları gidermek için yapılır. 20’lik diş ameliyatı:
- 20’lik diş ameliyatı için öncelikle bölge lokal anestezi ile uyuşturulur.
- Dişi açığa çıkarmak için diş etine kesi atılır.
- Diş tamamen gömülü ise dişi çevreleyen kemik dokusundan dişin uzaklaştırılması işlemi yapılır.
- Diş tek seferde çekilemeyecekse birkaç parçaya bölünür.
- Yirmilik diş çekimi yapılır.
- Kesi bölgesi dikiş atılarak kapatılır. Bu şekilde diş çekimi işlemi tamamlanır.
20’lik diş çekimi sonrası
20’lik diş çekimi sonrası diş hekiminizin tavsiyelerine ve aşağıda sıralanan tavsiyelere uymanız iyileşme döneminde size destek olur.
- Diş çekimi sonrası kanamanın durması için yerleştirilen tamponu en az yarım saat hareket ettirmeyin. Yarım saatin sonunda kanama durduysa tamponu atabilirsiniz. Kanama devam ediyorsa tamponu değiştirin, yeniden sıkı şekilde ısırın. Kanamanın durması için bir süre daha bekleyin.
- Yanakta şişliği hafifletmek için soğuk kompres uygulaması yapın.
- Diş çekimi sonrası uyuşukluk tamamen geçene kadar 2-3 saat herhangi bir şey tüketmeyin.
- Uyuşukluk geçtikten sonra çenenizi yoracak sert gıdalar, alkol, asitli içecekler tüketmeyin. Yumuşak ve ılık gıdalar tercih edin.
- Tüm diş çekimlerinde olduğu gibi 20 yaş diş çekimi sonrasında da 24 saat kesinlikle sigara içmeyin.
- Ağız hijyenine özen gösterin.
- Çekimden birkaç gün sonra oluşan beyaz katmanı diş eti dokusundan koparmaya uğraşmayın. Bu yara dokusunun iyileşme sürecinde olduğunu gösteren bir durumdur.
- 20lik yaş dişi çekimi güç olduysa ilk günlerde yüksek yastık kullanın.
- Diş hekimlerimizin tavsiye ettiği periyotta ve dozda ilaçlarınızı kullanın.
- Yara dokusuna yemek artıklarının girmesini önlemek için ilk 24 saat sonrası tuzlu su ile gargara yapın ve bastırmadan yumuşak uçlu diş fırçası ile ilgili bölgeyi de fırçalayın.
20 lik diş çekimi zor mudur?
Dişin pozisyonuna bağlı olarak yirmilik diş çekimi zorluğu değişkenlik gösterir. Tam gömülü 20lik diş çekimi yarı gömülü 20lik diş çekiminden daha zordur. Genellikle alt çenedeki yirmilik diş ameliyatı üst çenedeki yirmilik diş ameliyatından zordur.
20’lik diş çekilmezse ne olur?
20’lik dişler süremediğinde çenede yeterli alan olmadığı için yarı gömülü kaldığında çekilmelidir.Yirmilik dişlerin anatomisi diğer dişlerden farklıdır. Çürük oluştuğunda bu dişlere kanal tedavisi uygulanması çok güçtür. Bu dişlerde kanallar çene içine doğru dallanabilir ve tedavi sırasında tüm kanalların temizlenmesi mümkün olmayabilir. Bu nedenlede yirmilik diş çürüdüyse çevresindeki dişleri çürükten korumak için yirmilik diş çekilmelidir.
20’lik diş çekilmezse:
Sürmeye çalışan yirmilik diş öndeki dişleri iterek diş ağrılarına ve çapraşıklığına neden olabilir.
Çıkmayan yirmilik diş öndeki dişe çok yapışarak dişler arasında temizliği çok güç olan bir bölge oluşmasına dolayısıyla da her iki dişinde çürümesine neden olacak bir ortam oluşmasına sebebiyet verebilir.
Diğer dişe çok yakınlaştığı için yetersiz ağız hijyenine neden olan yirmilik diş bireyi diş eti hastalıklarına yatkın hale getirebilir.
Gömülü yirmilik diş ağrıya, şişliğe, enfeksiyona, lenf hassasiyetine neden olabilir. Bu şikayetleri baskılamak için kullanılan ağrı kesiciler, antibiyortikler ile vücuda gereksiz ilaç yükü bindirilir ve diğer organlarında bu ilaçların yan etkilerinden zarar görmesine neden olabilir. Üstelik antibiyotik kullanılarak çekimi ötelenen diş her geçen gün daha şiddetli ağrı yaşanmasına neden olabilir.
20’lik diş kaç tanedir?
20’lik diş alt çenede sağ ve sol tarafta, üst çenede de sağ ve sol tarafta birer tane olmak üzere 4 tanedir. Nadiren daha fazla sayıda 20lik diş olabilir.
20’lik diş nerede çıkar?
20’lik diş alt ve üst çenenin en arkasında çene eklemine yakın bölgede çıkar.
Gömülü 20lik diş nasıl tespit edilir?
Gömülü 20 yaş dişleri hastanın şikayetleri doğrultusunda çekilen radyografilerle tespit edilir.
20’lik diş ağrı yapar mı?
20 yaş dişleri çenede yeterli alan olmadığında sürmek için diğer dişlere baskı yapar. Bu da yirmilik diş ağrısı yapar. Diş sürdükten sonra diş çürüğü, diş eti enfeksiyonu varsa da 20lik diş ağrı yapar.
Ameliyatsız 20’lik diş çekimi yapılabilir mi?
20’lik diş tamamen sürdüyse ameliyatsız yirmilik diş çekimi yapılır. Diş yarı gömülü ya da gömülü ise cerrahi işlem ile çekim yapılır.
20 yaş dişi çekilmeli mi?
20lik diş sorunsuzca sürdüyse, yeterince temizlenebiliyorsa, çürük değilse, diğer dişlerin çürümesine neden olacak pozisyonda değilse çekilmesine gerek yoktur.
Yirmi yaş dişi süremediyse, yarısı gömülü kaldıysa, diğer dişlere çok yakın sürdüyse, ağız hijyeni sorunları yaşanmasına neden oluyorsa; ağrı, enfeksiyon, diş eti şişmesi yapıyorsa diş sağlıklı olsa dahi çekilmelidir.
20’lik diş ağrısı nerelere vurur?
20 yaş diş ağrısı dişin olduğu bölgede hissedilir. Zaman zaman boğaza, kulağa vuran bir yirmilik diş ağrısı da görülebilir.
20’lik diş çekimi acı verir mi?
20’lik diş çekimi ağrısı çekim esnasında yapılan lokal anestezi ile hissedilmez. Diş çekimi sonrası birkaç gün ağrı yaşanması normaldir. Bu da reçete edilen ağrı kesiciler ile dindirilebilir.
20’lik dişlerin faydası var mıdır?
20’lik dişler doğru şekilde sürdüğünde çiğneme fonksiyonuna faydası vardır. Gömülü kalan çekilmesi gereken dişler genel ağız ve diş sağlığına zarar veren dişlerdir. Bu nedenle yarı gömülü ya da gömülü 20’lik dişlerin faydası yoktur.
20 lik diş çekimi kaç dakika sürer?
20'lik diş çekimi dişin pozisyonuna bağlı olarak 20-40 dakika kadar sürebilir.
Diş çekimi sonrası sinirler zarar görür mü?
Diş çekimi sonrası nadiren sinir hasarı görülür. Diş çekimi sonrası sinirler zarar görürse bireyin dudak, dil ve çenesinde uyuşukluk yaşanır.